måndag 16 februari 2009

Enkel kålpudding med tunna smörfrästa morotsskivor och purjokryddad potatismos

.
Ibland är det så gott att göra "gammal hederlig" svensk mat, även om just denna rätt är tillpiffad med en svag smak av curry! Hoppa inte över de tunna stekta morotsskivorna , dom är supergoda! Lite av den gröna delen av en purjolök i potatisvattnet när man gör potatismos ger både en fin färg och ett gott, fylligt mos.
.

Kålpudding:

4 personer, 225 grader

1 finhackad gul lök
½ huvud vitkål, ca 600 g
1 msk curry
400 g nötfärs
1 ägg
3 msk matlagningsgrädde

Gör så här:
Stek lök och strimlad vitkål i 2 msk smör i ca 10 minuter, utan att det tar färg. Tillsätt curryn och fräs ytterligare ca 2-3 minuter Låt kålblandningen svalna. Blanda färsen med ägg, grädde, salt och peppar i en skål. Tillsätt kålen och blanda väl. Lägg allt i en smord form (ca 20x30 cm) och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.


Potatismos med purjosmak:

1 kg potatis
10 cm av den gröna delen på en purjolök
2 msk smör
mjölk

Gör så här:
Koka den skalade potatisen tillsammans med fint strimlad purjolök i lättsaltat vatten. Häll av vattnet då potatisen är klar. Använd en elvisp för att krossa potatisen och för att vispa moset luftigt. Tillsätt smör och "lagom" mycket mjölk och smaka av med salt och vitpeppar. Servera med lingonsylt.


Smörfrästa morotskivor

3 stora morötter
1 msk smör

Gör så här:
Skala morötterna och skär av ändarna. Skiva morötterna tunt på längden genom att använda en potatisskalare (akta händerna!!). Fräs morötterna i smöret i ca 8-10 minuter och smaka av med salt och färskmalen svartpeppar.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar